Kangasala-Jukolassa parannettiin lähtönumeroita

Venlojen ja Jukolan viestit juostiin tänä vuonna Kangasalla 15.-16. kesäkuuta. Raikkaalla oli kilpailuissa mukana 4 Venla- ja 2 Jukola joukkuetta. Kaikki maaliin päässeet joukkueet nostivat sijoitustaan viime vuodesta. Valitettavasti kuitenkin kolme Raikkaan joukkuetta hylättiin eri syistä. Jukolan radat

 

Venlat

Venlojen ykkösjoukkueessa juoksivat Mia Lindroth, Mona Pökälä, Leena Hirvonen ja Anna-Maria Jäpölä. Mia toi joukkueen hyvällä perussuorituksella vaihtoon sijalla 447. Mona ohitti toisella osuudella 62 ja Leena kolmannella osuudella 42 suunnistajaa eli Ammi pääsi ankkuriosuudelle sijalta 356. Ammi suoriutui ankkuriosuudesta ensikertalaisena mallikkaasti ja toi Raikkaan maaliin sijalla 356. Joukkueen tulos parani viime vuodesta 6 sijaa. Etukäteen joukkueen tavoitteena oli hyväksytty suoritus ja numeron parantaminen, joten molemmat tavoitteet saavutettiin. Ero kärkeen kasvoi tasaisesti koko viestin ajan, mikä kertoo joukkueen tasaisuudesta.

Kakkosjoukkueen viestin aloitti Katja Iivonen, joka päästi Milja Lusilan toiselle osuudelle sijalla 1319. Milja valitsi ohituskaistan ja oli vaihtoon mennessä ohittanut 418 joukkuetta. Muu joukkue jatkoi samaa nousukiitoa, sillä Asta Järvinen nosti joukkueen sijoitusta 74 ja Kati Ruponen 32 sijaa. Joukkueen lopputulos oli 795. sija. Aloitusosuus on monesti hankala, sillä useat joukkueet valitsevat osuudelle joukkueen nopeimman, parhaan tai vaihtoehtoisesti huonoimman suunnistajan. Katja edusti kokemusta ja kylmäpäisyyttä 1700 naisen joukossa. Tästä kertoo oma harkittu reitinvalinta, jossa hän näki hirven vasan eikä toisia suunnistajia – se on saavutus suurviestissä!

Kolmosjoukkue koostui viime vuoden tapaan aikuisiällä suunnistuksen aloittaneista naisista. Johanna Räsänen aloitti viestin ja Tarja Nopanen-Raunio suunnisti toisen osuuden. Kolmannella osuudella Sari Luopa jatkoi Tarjan aloittamaa sijoituksen nostoa, mutta valitettavasti ankkuriosuudella joukkue hylättiin väärän leiman takia. Katariina Latva oli alkumatkasta kuullut toisten huutelevan koodeja ja kun ensimmäisellä rastilla tuli tuttu koodi vastaan, hän leimasi tyytyväisenä. Vasta maalissa selvisi, että rasti oli ollut väärä. Harmitus oli suuri, mutta onneksi asenne on oikea: ensi vuonna joukkue saa hyväksytyn suorituksen.

Myös nelosjoukkue hylättiin, mutta suuren epäonnen takia. Mari Honkanen aloitti viestin ja toi joukkueen toisena Raikkaan joukkueista vaihtoon sijalla 924. Toisella osuudella ensi kertaa tapahtumassa mukana ollut Iida-Maria Tuomainen yllätti monet seuratoverit juoksemalla osuuden ykkösjoukkueen vauhtia. Kolmannen osuuden suunnisti Liisa-Marjatta Pietinen, joka oli vaihtoon tullessa huomannut, ettei hänen emit toimi. Hän haki toki äkkiä seurateltalta uuden, mutta tällä aikaa Iida-Maria oli ehtinyt tulla vaihtoon ja etsi Liisa-Marjattaa. Kiireen vuoksi Liisa-Marjatta kiirehti vaihtopuomille ilman tarkistusliuskaa ja maalissa selvisi, että tämä uusi emitkään ei toiminut. Koska tarkistusliuskaa ei ollut, leimoja ei voitu tarkistaa ja joukkue hylättiin. Sini Lampainen pääsi nauttimaan ankkuriosuudesta ilman tietoa tästä harmittavasta hylkäyksestä.

 

Jukola

Raikkaan ykkösjoukkueen viesti sujui hyvin ja kaikki juoksijat kykenivät hyviin perussuorituksiin. Viestin aloitti Samuel Pökälä, joka päästi Niko Lehtisen toiselle osuudelle sijalla 340. Niko toi viestin Seppo Järviselle, joka pääsi nauttimaan pitkästä yöosuudesta sijalta 283. Suunnistus sujui hyvin ja Seppo nosti joukkueen sijalle 209. Tämä oli joukkueen paras sijoitus viestin aikana. Joona Lindroth jatkoi viestiä ja päästi Teemu Paanasen metsään sijalla 216. Takkiin tuli muutama sija lisää ja Jarno Pökälä pääsi toiseksi viimeiselle osuudelle sijalta 277. Niilo Lusila pääsi ankkuriosuudelle sijalta 289 ja ankkuroi joukkueen maalissa sijalle 269. Näin ollen ykkösjoukkueen sijoitus parani viime vuodesta 14 sijaa. Joukkue koki karun takaiskun, kun Jussi Kauppinen loukkaantui keväällä eikä päässyt juoksemaan viestiä.

Miesten kakkosjoukkue aloitti myös hyvin viestin, johon oli ilmoittautunut yli 1900 joukkuetta. Oskar Breilin saapui aloituksesta vaihtoon sijalla 734 ja päästi toiselle osuudelle Jukka Lehtisen. Tässä vaihdossa sattui harmittava virhe, sillä vaihtopuomin yli siirtyi väärän joukkueen kartta. Jukka kyllä kiersi rastit oikeassa järjestyksessä, mutta väärän hajonnan vuoksi joukkue hylättiin. Joukkue juoksi kuitenkin myös loput osuudet kokoonpanolla Timo Lehto, Vesa Ketomaa, Lauri Latva, Pekka Lösönen ja Seppo Niemi.

 

Kangasala-Jukola jää mieliin haastavista suunnistustehtävistä ja tutusta, hämäläisestä maastostaan. Raikkaan joukkueet kokivat tällä kertaa valitettavan paljon epäonnea, mutta siitä sisuuntuneena ensi vuonna nähdään varmasti jälleen hienoja yksilö- ja joukkuesuorituksia.

Ensi vuonna Raikkaan joukkueet saavat uusia vahvistuksia, kun 4 nuorta saavuttaa Jukolaiän. Jukola 2020 juostaan Rovaniemen yöttömässä yössä ensi kesänä.