Samuelille MM-viestipronssia ja 4. sija pitkältä matkalta

Samuel Pökälä osallistui 28.7.-3.8. pyöräsuunnistuksen MM-kilpailuihin Tanskan Viborgissa. Viime vuonna comebackin lajiin tehnyt mies teki tasaisen vahvoja suorituksia koko kilpailuviikon ajan ja saavutti Suomelle viestipronssia yhdessä Jussi Laurilan ja Pekka Niemen kanssa. Henkilökohtainen mitalikaan ei ollut kaukana, sillä Samuel sijoittui neljänneksi pitkällä matkalla. Vaikka etukäteen mies puheli näiden ehkä olevan viimeiset kilpailut, ovat nyt puheet kääntyneet ensi vuoteen ja mitaliin, joka oli nyt niin lähellä.

Kilpailuviikko alkoi sunnuntaina urbaanilla sprintillä, joka kilpailtiin Viborgin keskustassa. Aidat, portaat ja kapeat porttikongit toivat haastetta kilpailuun, jossa piti olla tarkkana reitinvalintojen kanssa. Samuel sortui monien muiden tapaan ajamaan yhdellä välillä umpikujaan, mutta muuten hyvä suoritus toi hänelle sijan 18. Tämä jäi hänen viikkonsa huonoimmaksi sijoitukseksi.

Maanantai oli jo välipäivä ja kilpailut jatkuivat tiistaina keskimatkalla. Keskimatka tarjosi lyhyitä rastivälejä pienellä alueella ja vaativat erityistä tarkkuutta urheilijoilta. Tanskassa uralta toiselle oikominen on kiellettyä, minkä takia tiheäurastoisessa maastossa piti tietää mihin oli menossa. Samuel selvisi haasteista hyvin ja oli 12 lopputuloksissa.

Pitkä matka kilpailtiin keskiviikkona. Maasto oli täysin erilainen kuin aiemmin, sillä hiekkateiden rajaamien alueiden sisäpuolelle jäi alueita, joissa samansuuntaisia uria meni tiheästi. Tämä rata sopi Samuelille, joka tosiaan sijoittui kilpailun neljänneksi. Mitali jäi 40 sekunnin päähän ja Samuel hävisi sen yhdellä reitinvalinnalla. Neljäs sija on aina neljäs sija ja harmittaa, mutta se antoi myös varmuutta siitä, että Samuel on palannut maailman parhaiden joukkoon ja mitali on vielä mahdollista saada.

Torstaina oli viikon toinen välipäivä ja joukkue vietti sitä vierailemalla paikallisella kalkkikaivoksella. Perjantaina kilpailuja jatkettiin ajamalla yhteislähtökilpailu, jossa vielä ennen loppulenkkiä Samuelilla olisi ollut kolmen muun suomalaisen kanssa mahdollisuus saada hieman karkuun päässyt kärkiletka kiinni. Yksi virheellinen reitinvalinta kasvatti eron kuitenkin liian suureksi ja aivan lopussa tehty toinen reitinvalinta päästi takaa-ajoryhmän viime metreillä ohi. Lopputulos, 12. sija, on kuitenkin hyvä nopeatempoisessa kilpailussa.

Kilpailuviikon päätti viesti, jossa Suomen ykkösjoukkueen aloitti Jussi Laurila. Jussi toi viestin Samuelille toisena vain kuusi sekuntia johtavan Venäjän jäljessä. Tähän kilpailuun osui Samuelille kuitenkin harmittavasti koko viikon huonoin kulku ja muutamien toilailujen jälkeen Samuel päästi joukkueen ankkurin, Pekka Niemen, matkaan neljäntenä Venäjän ja Tšekin kahden joukkueen jälkeen.  Pekka pystyi säilyttämään joukkueen sijoituksen ja koska kunkin maan parhaan joukkueen sijoitus hyväksytään lopputuloksiin, Suomi nousi kilpailun kolmanneksi.

Kilpailuviikon suoritukset olivat tasaisen hyviä ja Samuel osoitti kykenevänsä haastamaan maailman kärkimiehet. Hyvät suoritukset nostivat Samuelin maailman rankin 13 sijalle. Ensi vuonna MM-kilpailut kilpaillaan elokuun puolessa välissä Tšekeissä.  

Suomi saavutti miesten viestipronssin lisäksi naisten viestipronssia (Ingrid Stengård, Ruska Saarela ja Marika Hara). Suomen ainoan henkilökohtaisen mitalin kilpailuista sai kolmanneksi sijoittunut Marika Hara keskimatkalta.