Jukolan viestistä paras sijoitus 30 vuoteen

Jukolan ja venlojen viestit juostiin viikko ennen juhannusta Mynämäessä, Turun seudulla. Kilpailukeskuksena toimi Mynämäen urheilukeskus ja siten kisamaasto tarjosi vauhdikasta polkuvaltaista avokalliomaastoa. Avokalliomäkien välissä oli tiheitä taimikoita. Niihin mennessä menoa tuli rauhoittaa, jottei virheitä syntynyt. Maasto oli kaikenkaikkiaan erittäin vauhdikasta, mistä esimakua antoi historian pisimpiin kuuluneet kokonaismatkat. Naisten Venlojen viestissä matkaa tuli linnuntietä 30,5 km ja Jukolan viestissä 89,7 km.

Venlojen viestin vei nimiinsä IFK Göteborg. Lahden Suunnistajat -37:n kvartetti tarjosi jännitystä maakunnan penkkiurheijoille taistellen palkintosijoista vielä ankkuriosuudella, mutta joutui tapiumaan lopulta sijalle 6. Joukkueen toisella osuudella viestiä vei Kaupin Minna osoittaen, että sen minkä ehkä tätä nykyä vauhdissa häviää nuoremmilleen, sen taidossa voittaa. Sijoitus vaihdossa hänellä oli 3. ja osuusajoissa hän oli 4:nneksi nopein. Raikaan ykkösjoukkue sijoittui viestissä sijalle 421. kokoonpanolla Katariina Latva, Leena Hirvonen, Asta Järvinen ja Anniina Breilin. Kakkosjoukkue saavutti puolestaan sijan 991. Siinä juoksivat Sini Lampainen, Mari Honkanen, Sari Luopa ja Tarja Nopanen-Raunio.

Illan hämärtyessä startattiin ”Jussien” taistoon. Raikas oli saanut kasaan joukkueen, joka oli etukäteen arvioiden sopivan kokenut, mutta silti suhteellisen nuori. Aloituksessa Kauppisen Jussilla ei ollut parhaimmat paikat lähteä liikkeelle, koska viime vuoden hylkäyksen seurauksena kilpailunumero ja siten starttipaikka oli 700:n heikommalla puolella. Vilkku oli kuitenkin päällä heti paukusta, joten sijaluku oli jo puolitettu ensimmäisessä väliaikapisteessä ja vaihtoon hän saapui sijalla 285. Yön pimeydessä osuuksilla 2 ja 3 Niko Lehtinen ja Seppo Järvinen tekivät tasaisen varmaa nousua Nikon vaihtaessa sijalla 269 ja Sepon sijalla 252. Valkenevaan aamuun päästettiin Pökälän Samuel, joka osoitti, että vauhtia löytyy ilman maastopyörääkin. Pyöräsuunnistuksen MM:iin valmistautuva Samppa hevosteli vaihtoon sijalla 206 ollen osuutensa 108:nneksi nopein. Joona Lindroth nosti tästä 200:n joukkoon 199:nneksi ja samaa nousujohtoista linjaa jatkoi Niilo Lusila. Joukkueen ”Juhani”, eli vanhin, Niilo päästi ankkuriosuudelle joukkueen ”Eeron” eli nuorimman Elias Ala-Heikkilän sijalla 187. Tähän ei Elias tyytynyt, vaan saapui maaliin sijaluvulla 170. Tämä oli seuran paras sijoitus Jukolan viestissä sitten vuoden 1989.

Raikkaan kakkosjoukkue olisi ollut 600-700 sijoituksilla, mutta kohtalona oli valitettavasti hylkäys. Siten ensi vuodelle edessä lienee numeroiden opettelua. Samalle koulunpenkille istunevat myös saman kohtalon kokeneet Tampereen Pyrinnön ja Helsingin Suunnistajien ykkösjoukkueet, jotka taistelivat kärkisijoista viimeisille osuuksille asti. Raikkaan kakkosjoukkueessa juoksivat Jarno Pökälä, Jukka Lehtinen, Timo Lehto, Kasperi Lehtinen, Tero Luopa, Lauri Latva ja Oskar Breilin. MTK-Asikkalan joukkue Matti Raunio, Katja Iivonen, Juuso Heikkilä, Risto Iivonen, Olli Suntiola, Petteri Kivistö ja Eemeli Saarelma sijoittuivat 1175:nneksi. Ensi vuonna Jukolan viesti juostaan Porvoossa.